10 Mayıs 2015 Pazar

Felsefeye Varmak ve Wikipedia

Bugün anneler günü. Bu yüzden “tüm bilimlerin anası” olarak bilinen felsefe bilimi ile ilgili ilginç bir internet fenomeni hakkında yazmak istedim. Wikipedia websitesindeki sayfaların %95’inde, sayfadaki ilk linke tıklarsanız ve bunu açılan her sayfada tekrar ederseniz “Philosophy”, yani Felsefe sayfasına varıyorsunuz (İngilizce Wiki’de çalışıyor sadece).
Örnek vermek gerekirse “Istanbul” sayfasından başlayıp şu tarz bir zinciri takip edebilirsiniz:
  • İstanbul -> Turkey -> Parliamentary Republic -> Form of Government -> Government -> State -> Community -> Level of analysis -> Social Science -> Science -> Knowledge -> Awareness -> Conscious -> Consciousness -> Quality -> Philosophy
Ya da “Information” sayfasından mesela:
  • Information -> Knowledge -> Awareness -> Conscious -> Consciousness -> Quality ->Philosophy
Bu olayın açıklaması olarak Wikipedia’nın yazarlara sunduğu Wikipedia Biçim El Kitabı’nda makale sayfa başlıklarının nasıl yazılması gerektiğini anlatan kısım gösteriliyor. Bu kısma göre bir makaleye başlarken ilk link konuya verilmelidir; işte bu yüzden ilk linkler genelde bulunan makaleden daha geniş ve soyut bir alana yönlendirilmektedir. Böylece linklere tıkladıkça genelde “Fizik”, “Bilim”, “Dil” gibi yerlere varılmakta, bunlardan da en geniş ve en soyut bilim olan felsefeye varılmaktadır. Birkaç kural var yalnız, tıklayacağınız link parantez içinde veya italik yazılmamış ilk link olmalı mesela.
Bir de şöyle bir site yapmışlar: http://xefer.com/wikipedia . Bu sitede istediğiniz Wikipedia makale başlığını giriyorsunuz, o size Philosophy’e giden yolu adım adım yaratıp grafiğini yaratıyor.




1 yorum:

  1. Sevgili Fikir Jurnali,
    senin gibi çok zeki birine böyle farklı yazılar yakışır zaten.
    Bu yazıyı da çok beğendim. Fikrine ve kalemine sağlık......

    YanıtlaSil